4306 CK Nieuwerkerk:  ev.-reform. Johanneskerk (ursprl. 1500)

Kerkring 2, 4306 CK NieuwerkerkZeeland Niederlande
Gemeinde JohanneskerkClassis Delta
Basisjahr: ursprl. 1500 | Heilige(r): Johannes de Evangelist.
Öffungszeiten: 10:00 op zondag

De Johanneskerk is gebouwd tussen 1475 en 1509.In de 16de eeuw is het middenschip verbrand.En na de reformatie is dat schip ook niet weer opgebouwd.Het overgebleven koor was meer dan groot genoeg voor de bevolking van Nieuwerkerk.En dat is het vandaag de dag nog.Voor 1856 stonden er stoelen in de kerk, toen zijn er banken gekomen. Sinds 2004 staan de banken uit de Geref. Jacobuskerk hier. De vrijstaande toren is drie maanden voor de bevrijding, op 3 februari 1945, opgeblazen door de Duitsers. In 1975 is de toren herbouwd en op 9 maart 1976 weer in gebruik genomen. De luidklok is in 1945, evenals die van andere Zeeuwse kerken, meegenomen door de Duitsers. Deze klok kwam echter niet in Duitsland aan. De schipper heeft het schip in het IJsselmeer laten zinken. De klok heeft een doorsnede van 86 cm. en weegt 4000 kilogram en is gegoten in 1645 in Asten. In 1975 hangt hij weer in de gerestaureerde toren. Er zijn een aantal hardstenen grafzerken o.a. gedateerd 1518, 1520, 1523, 1543, 1554, 1556 en 1613.

De kansel is van 1700 en geheel van eiken.Doopvont 1857. Tot 1953 was er een dooptuin.Het doopbekken dateert van 1857.De drie koperen kronen dateren uit 1953.De bovenzijden van de vensters hebben verschillende vormen. Het ontmoetingscentrum Punt 3, bestaande uit drie stolpvormige bouwdelen, is gebouwd van 2004 tot 2005. De lampen van de buiten gebruik gestelde Geref. Jacobuskerk zijn na 2004 overgeplaatst naar dit ontmoetingscentrum.Deze ruimte wordt gebruikt voor vergaderingen, een kopje koffie na de dienst en dergelijke.
Pels en Van Leeuwen Orgel 1958